سبک زندگی

چرا وقتی می‌تونم جنس نو بخرم، سراغ کالای دست دوم برم؟

تنوع و تغییر همیشه خوبه ولی روش همگام شدن با این تغییرات خیلی مهم‌تره. این روزها که هر روز یک چیز جدید از اسباب خونه تا پوشاک مد می‌شه با این قیمت‌های سرسام‌آور، شاید برای خیلی‌هامون ممکن نباشه که این‌قدر هزینه کنیم و از طرفی دیگه هم میل به تغییر و تنوع رو در خودمون بی‌پاسخ نذاریم.

مثلا بعضی‌هامون وقتی وسیله نو و گرونی رو می‌خریم، این‌قدر ازش مواظبت می‌کنیم که یادمون می‌ره می‌تونیم بیشتر از داشتنش لذت ببریم. لباس‌های خاص رو که براش خیلی پول دادیم، دلمون نمیاد بپوشیم یا روی فرش دستی خوشگل‌مون روفرشی می‌اندازیم. همین اخلاق باعث می‌شه که خیلی از وسایل‌مون دست نخورده و استفاده نکرده، گوشه‌ای از خونه یا کمد خاک بخورن. نه خودمون استفاده می‌کنیم و نه در چرخه استفاده دیگران قرارش می‌دیم. توی این مطلب کوتاه در مورد مزایا استفاده از برخی کالاهای دست دوم براتون گفتم. اگر خواستید مقاله کامل رو داشته باشید، در انتها لینک منابع رو براتون می‌ذارم.

در این بلاگ‌پست درباره این‌ها کمی براتون می‌گم:

  • در پول صرفه‌جویی می‌کنیم
  • کالاهایی بدون بسته‌بندی اضافی خریداری می‌کنیم
  • آیتم‌های منحصر به فرد در بین کالاها پیدا می‌کنیم
  • برخی از برندهای لوکس رو کشف می‌کنیم
  • برای قیمت بهتر چانه می‌زنیم
  • به محیط زیست و حفظ منابع طبیعی کمک می‌کنیم
  • عمر یک محصول رو افزایش می‌دیم
  • کم‌تر ضایعات و زباله تولید می‌کنیم
  • در جامعه فرهنگ‌سازی می‌کنیم

در پول صرفه‌جویی می‌کنیم

یکی از بارزترین و شناخته‌شده‌ترین مزایای خرید کالای دست دوم، صرفه‌جویی در هزینه است. ما اغلب می‌تونیم کالاهای دست دوم را تا ۵۰٪ ارزون‌تر از نو همون کالا خریداری کنیم. بد نیست بدونید که آمریکایی‌ها سالانه بیش از یک تریلیون دلار برای کالاهای غیرضروری خرج می‌کنند. اون‌ها با استفاده از کالاهای دست دوم، نیمی از این هزینه رو صرفه‌جویی می‌کنند و پس اندازشون به طرز چشم‌گیری افزایش پیدا می‌کنه.

چه در حال خرید لباس، مبلمان، آلات موسیقی یا هر چیز دیگه‌ای باشیم، می‌تونیم اجناس باکیفیت را با قیمت‌های خیلی پایین‌تر نسبت به زمانی که اون‌ها را کاملاً نو خریداری کردیم، تهیه کنیم. همین‌طور با کسری از هزینه، لباس، کفش، کیف پول و موارد دیگه رو از برندهای خوب بگیریم. چه کسی دوست نداره که اجناس برند رو با تخفیف دریافت کنه؟ اون هم با صرف هزینه کمتر.

کالاهایی بدون بسته‌بندی اضافی خریداری می‌کنیم

شاید براتون پیش اومده باشد که در زمان خرید کالای نو، برای اینکه خیال‌تون راحت بشه که خریدتون هیچ مشکلی نداره، نیاز دارید امتحانش کنید. اما پلاستیک و جعبه پلمپ اون، مانع بزرگیه. شاید هم اصلا امکان تست کردنش وجود نداشته باشه؟ تمام کالاهای جدید معمولاً بسته‌بندی‌هایی دارند که همه اون مواد قابل بازیافت نیستند. سر انگشتی که حساب کنیم، خیلی سخت نیست که بفهمیم چه میزان کاغذ و مقوا و چسب برای بسته‌بندی همین کالاهای نو به هدر می‌ره.

یکی دیگه از مزیت‌های خرید کالاهای دست دوم اینه که شما هیچ‌کدوم از این ضایعات یا آشفتگی‌ها رو ندارید. اکثر اقلامی که خریداری می‌کنید، بسته‌بندی‌های غیرضروری و دور انداختنی رو ندارند. به راحتی می‌تونید بدون بسته‌بندی هم اون‌ها رو چک کنید و کلی هم زباله جدید تحویل محیط زیست ندین.

آیتم‌های منحصر به فرد در بین کالاها پیدا می‌کنیم

بخش واقعاً سرگرم‌کننده خرید کالای دست دوم اینه که مثل شکارچی چشمتون به یک کالا با برند خوب، کیفیت عالی و سالم می‌افته. فکر کنم نیمی از لذت خرید غیر از صرفه‌جویی، گشت و گذار توی فروشگاه‌های آفلاین و آنلاین فروش کالای دست دوم و هیجان شکار کردن کالاهای خاصه. چه اینکه دنبال یک لباس جدید برای پوشیدن باشیم یا یک مبلمان برای یک گوشه دنج خونه‌مون، شایدم اسباب‌بازی‌هایی برای بچه‌ها. این‌ها آیتم‌های منحصربه‌فردی هستند که شاید به سختی در بین کالاهای نو اون‌ها رو پیدا کنیم.

در زمان خرید کالای جدید، معمولاً از بین کالاهای تولید انبوه که ممکنه خیلی‌هاشون رو توی ویترین فروشگاه‌ها ببینیم، دلمون نخواد که مثل بقیه اون‌ها رو بخریم؟ فراتر از مزایای آشکار خرید کالاهای کارکرده، ما این امکان  انتخاب کالاهایی رو داریم که احتمالا هیچ کجا پیدا نمی‌شه و بسیاری از‌ اون‌ها واقعاً تک هستند.

مثلا اگه یک صندلی راحتی خیلی خوشگل پیدا کنیم که برای خوندن تمام کتاب‌های کتابخونه‌مون مناسبه، ولی پارچه‌اش رو دوست نداشته باشیم یا زیادی کهنه شده باشه، با روکش کردن یا تغییر دادن پارچه می‌تونیم صندلی جدیدی خلق کنیم که در نوع خودشون بی‌نظیره.

برخی از برندهای لوکس رو کشف می‌کنیم

زمان خرید کالای دست دوم ممکنه به یک کالای لوکس برسیم. در واقع، بعضی از فروشنده‌ها با پیدا کردن کالاهای با ارزش بالا و فروش دوباره اون‌ها برای کسب سود، درآمد جانبی به دست میارن. ما هم می‌تونیم کالاهایی رو که ممکنه فقط به صورت آنلاین ببینیم و خارج از بودجه ما هستند رو با پولی کمتر ولی در فروشگاه دست دوم، خریداری کنیم.

هزاران کالای لوکس در فروشگاه‌های کالاهای دست‌دوم وجود داره که منتظرند تا یکی دوباره کشف‌شون کنه. مثلا می‌تونیم لباس‌های طراحان و برندهای گرون‌قیمت رو در یک فروشگاه آنلاین فروش لباس دست دوم پیدا کنیم. به جای خرید کالای جدید، خرید لباس یا محصولات دست دوم، چرخه عمر اون لباس یا محصول رو افزایش می‌دیم، که راهی باورنکردنی برای جلوگیری از آلودگی زباله هم است.

برای قیمت بهتر چانه می زنیم

قیمت کالاهای دست دوم مثل کالاهای نو تابع قانون خدا یکی، قیمت یکی نیست و برخلاف کالاهای جدید تولید انبوه که با قیمت ثابت عرضه می‌شن، خرید اون‌ها به ما این امکان رو می‌ده که با فروشنده چانه بزنیم و در هزینه صرفه‌جویی کنیم.

وقتی برای خرید اجناس دست دوم به فروشگاه آنلاین یا آفلاین می‌ریم، همه‌مون به امید خرید یک معامله خوب سر از اون‌جا درمیاریم. این هم شامل خریدار می‌شه و هم فروشنده. می‌تونیم روی محصولات مختلف مذاکره کنیم و به قیمتی برسیم که برای هر دوی ما عالیه. با اینکه امکان داره فروشنده برای کالا هر قیمتی تعیین کرده باشه، اما در بیشتر موارد می‌تونیم قیمت را پایین بیاریم. (خودم هم فروشنده بودم، می‌دونم که تا جایی که امکان داره تخفیف می‌گیرن.)

به محیط زیست و منابع طبیعی کمک می‌کنیم

وقتی به منابعی فکر می‌کنم که برای تولید محصولات جدید استفاده می‌شن، فقط نیروی کار و مواد اولیه نیست. انرژی و منابع برای بسته‌بندی محصولات جدید، خودش دنیایی از تهی کردن و اسب زیادی از منابع‌طبیعی رو طلب می‌کنه. چه حفاری نفت، استخراج فلزات، تخریب جنگل‌ها، کشاورزی پنبه، یا پمپاژ آب و چه تولید لباس و لوازم مصرفی.

مثلا می‌دونستید که برای ساختن یک شلوار جین به طور متوسط ​​۱۸۰۰ گالن آب مصرف می‌شه؟ (باور کن که نمی‌دونستید حالا هی توی حمام آب رو کم باز کنید. مشکل جای دیگه است عزیزان من!)

خرید کالای دست‌دوم، تعداد منابع طبیعی مورد استفاده در ساخت کالای نو رو کاهش می‌ده، همین‌طور میزان انرژی مصرفی و انتشار آلودگی رو پاین میاره. چیزهایی مانند آفت‌کش‌ها، سوختن سوخت در کامیون‌هایی که اقلام را حمل می‌کنند، مواد شیمیایی سمی و انتشار کربن. مثلاً، وقتی صحبت از منسوجات و پوشاک می‌شه، حدود 50 درصد انرژی ورودی به صنعت نساجی در محل از بین می‌ره و تولید مبلمان جدید، ۱۰۰ برابر بیشتر از پالایش گازهای گلخونه‌ای، آلودگی تولید می‌کنه.

خرید کالاهای کارکرده به این معنیه که انرژی و منابع طبیعی که برای ساخت اون کالاها صرف شده، قبلاً استفاده شده و نیاز دوباره‌ای وجود نداره. بنابراین، ما برای اقلام جدیدی که نیاز به انرژی اضافی دارند یا حتی منابع طبیعی بیشتری را کاهش می‌دن، تقاضایی ایجاد نمی‌کنیم.

عمر یک آیتم رو افزایش می‌دیم

استفاده مجدد تضمین می‌کنه که ما از ظرفیت کامل کالاها  استفاده می‌کنیم، عمر مفید اون‌ها رو افزایش می‌دیم. حتی اگر توانایی خرید یک محصول کاملاً جدید رو داشته باشیم، مهم نیست چون نسبت به آسیبی که به محیط زیست می‌زنه، اطلاع داریم.

اگر برای استفاده شخصی خرید می‌کنیم، خوبه که با احتیاط ازشون استفاده کنیم. کالا رو در شرایط عالی نگه داریم تا بتونیم بعداً اون‌رو بفروشیم یا هدیه بدیم. هر تصمیمی که بگیریم، فرآیند استفاده مجدد و بازیافت رو ادامه‌دار می‌کنیم و از دفن شدن یک کالای خوب در زباله‌های جلوگیری می‌کنیم.

برای مثال افرادی که خودروهای دست دوم می‌خرند به کاهش نیاز شرکت‌ها به تهیه مواد مورد نیاز برای ساخت خودرو و ارسال اون‌ها به سرتاسر جهان کمک می‌کنند و در نتیجه آلودگی رو به میزان زیادی کاهش می‌دن.

طبق یک مطالعه در سال 2015 اگر عرضه ثابت محصولات استفاده شده که هنوز هم ارزشمند هستند وجود داشته باشد، تقاضا برای کالاهای جدید خیلی پایین میاد و به عبارت دیگه، بازارهای دست دوم تأثیر مثبتی بر محیط زیست دارند.

در جامعه فرهنگ‌سازی می‌کنیم

تقریباً غیرممکنه که به‌طور مرتب کالاهای دست دوم رو بدون ایجاد رابطه دوستانه و اجتماعی از مردم خریداری کنیم. به عنوان مثال،  شاید در مورد داستان پشت برخی کالاهای خاص کنجکاو باشیم. هنگامی که تصمیم می‌گیریم از فروشنده بپرسیم، احتمالا مکالمه‌ای بین ما و فروشنده اتفاق می‌افته که شاید نظرمون رو در مورد یک محصول به کلی تغییر بده و حتی دلایل بیشتری برای خرید برامون ایجاد کنه.

ضایعات کم‌تری تولید می‌کنیم

آخرین اما مطمئناً یکی از مهم‌ترین نتایج خرید دست دوم، اینه که از تبدیل شدن کالاهای خوب و قابل استفاده به ضایعات، جلوگیری می‌کنیم. اغلب مردم به کاهش زباله و بازیافت فقط از منظر بطری‌ها، قوطی‌ها و پلاستیک‌ها فکر می‌کنند، در حالی که کمد لباس و سایر وسایل خونه‌شون سهم بزرگی در تولید و پر کردن سطل‌های زباله دارن.

برای مثال ششمین هزینه بزرگ خانوارها در اروپا، خرید لباسه. اگرچه این اتلاف درآمد خانوار نیست اما تاثیر این‌همه لباس روی محیط زیست به شدت زیاده. صنعت پوشاک مقدار زیادی زباله در زنجیره تامین و در زمان اتمام عمر لباس ایجاد می‌کنه، جایی که اغلب در هر منطقه‌ای دور ریخته می‌شه.

کاربران نهایی ترجیح می‌دهند مقدار زیادی از لباس‌های مستعمل خودشون رو در محل‌های دفن زباله رها کنند. صرف نظر از میزان تولید این حجم زباله و کالاهایی با عمر پایین، هیچ کشوری در جهان فضای زمینی برای حفظ این روش زباله‌سازی رو نداره. ECAP چندین راه حل ارائه می‌ده که گزینه فروش لوازم و لباس‌ها به صورت دست دوم، مهم‌ترین اون‌هاست.

منابع:

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا